Llocs d'interès

 • Castell de Duocastella Castell de Duocastella

  Castell termenat. Documentat el 1023. Dit també castell de Rocafiguera, per trobar-se prop d'aquest mas. L'any 1224 Bernat de Manlleu deixa a la seva mort sense hereus el castell a l'ordre hospitaler. El 1336 després de nombrosos conflictes, el castell passà en mans del senyor de Sant Agustí. El 1358 el Rei Pere el Cerimoniós ven el castell per 5.000 a Guillem Sa Sala. El 1628 des Sa Sala es vengueren el castel a la família Descatllar, aleshores senyors de Besora i Montesquiu.

 • Església de Sant Joan Església de Sant Joan

  L'església de Sant Joan del Noguer, aturonada a l'esquerra de la riera de Sora (sobre la carretera), prop del mas de Sant Joan, antic mas del Noguer, ja existia el 1245; és un edifici rectangular, de tradició romànica, amb porta al migdia, que es manté sencer. Sense culte des de 1936.

 • Església de Sant Pere Església de Sant Pere

  El nucli de Sora es troba al voltant de l’església parroquial de Sant Pere de Sora, a partir de la qual va néixer i créixer com a raval.

  L'església de Sant Pere de Sora, situada a 716 m. d'altitud, al vessant esquerre de la vall del seu nom, fou refeta a partir del principi del segle xvii, l'edifici, espaiós i poc característic, fou acabat vers el 1660; el campanar es féu en dues etapes (1665-66 i 1752); el 1881 es construí la capella del Santíssim, i el 1896 es decorà l'interior.

  L’estructura actual de l’església és del segle XVII, encara que possiblement va tenir altres reformes anteriors. Va ser consagrada l’any 960 a instàncies de l’abadessa Ranlo i el bisbe Ató. Durant la guerra civil 1936-1939 es van destruir els seus vells retaules.

  Li fa costat la rectoria renovada el 1892. Foren sufragànies tradicionals l'església de Sant Pere del Puig, en turó al vessant esquerre de la vall de Cussons (a la carretera de Sant Quirze de Besora a Berga), edifici romànic del segle xii, d'una nau i amb absis, sense culte des del 1936, que a final del segle xx es trobava en un estat deplorable a cap a la fi del segle xx (la volta s'ensorrà quan les teules foren arrancades per a restaurar la parroquial), i l'església de Sant Pere el Pla, a la dreta de la riera de Cussons, vers els masos de l'Espadaler i Solallong, que depenia en certa manera de l'anterior i que no té culte des del principi del segle xii, englobada en el mas de Sant Pere el Pla.

 • Sequoia de Rocafiguera Sequoia de Rocafiguera

  Envoltada de pins, a la propietat de Rocafiguera, hi ha una gran sequoia de Wellington coneguda per La Bella Antònia. Aquest nom és una degeneració popular del nom anglès Wellington.

  L’arbre fa entre 28 i 35 metres d’alçada i té un perímetre de cinc metres a 1 metre del nivell de terra. Calen tres persones per abraçar-lo.

  A mitjans del segle XIX va estar de moda, entre certes classes socials, plantar aquesta espècie forastera d’arbres en les proximitats de les grans cases pairals del país.

Darrera actualització: 15.06.2016 | 17:26
Darrera actualització: 15.06.2016 | 17:26