Església Parroquial de Sant Pere

El nucli de Sora es troba al voltant de l’església parroquial de Sant Pere de Sora, a partir de la qual va néixer i créixer com a raval.

L'església de Sant Pere de Sora, situada a 716 m. d'altitud, al vessant esquerre de la vall del seu nom, fou refeta a partir del principi del segle XVII. L'edifici, espaiós i poc característic, fou acabat vers el 1660; el campanar es féu en dues etapes (1665-66 i 1752); el 1881 es construí la capella del Santíssim, i el 1896 es decorà l'interior.

L’estructura actual de l’església és del segle XVII, encara que possiblement va tenir altres reformes anteriors. Va ser consagrada l’any 960 a instàncies de l’abadessa Ranlo i el bisbe Ató. Durant la guerra civil 1936-1939 es van destruir els seus vells retaules.

Li fa costat la rectoria renovada el 1892. Foren sufragànies tradicionals l'església de Sant Pere del Puig, en turó al vessant esquerre de la vall de Cussons (a la carretera de Sant Quirze de Besora a Berga), edifici romànic del segle xii, d'una nau i amb absis, sense culte des del 1936, que a final del segle xx es trobava en un estat deplorable a cap a la fi del segle xx (la volta s'ensorrà quan les teules foren arrancades per a restaurar la parroquial), i l'església de Sant Pere el Pla, a la dreta de la riera de Cussons, vers els masos de l'Espadaler i Solallong, que depenia en certa manera de l'anterior i que no té culte des del principi del segle XII, englobada en el mas de Sant Pere el Pla.

Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 26.05.2022 | 13:36